Frisjes in de bergen - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Roos Machiel - WaarBenJij.nu Frisjes in de bergen - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van Roos Machiel - WaarBenJij.nu

Frisjes in de bergen

Door: Roosje

Blijf op de hoogte en volg Roos

21 December 2006 | Thailand, Chiang Mai

Lieve lezers en lezeressen!

We zitten al weer een paar dagen in Chiang Mai, een grote stad in het noorden van het land.

In Phitsanulok, waar Koen ons vorige bericht schreef, ontmoetten we een Zweedse jongen, Ludwig, waarmee we een paar dagen zijn opgetrokken. Ons plan was om met een motobike langs de zogenaamde groene route naar Phetchabun te rijden om onderweg bij verschillende mooie plaatsen te stoppen en te genieten van de natuur. We hadden de motobikes al gehuurd toen we op het idee kwamen om met z'n drieen deze tocht te doen. Ludwig moest dan maar achterop kruipen bij een van ons, dat leek ons erg gezellig en bovendien konden we dan ook de kosten delen.
Zo gezegd zo gedaan, de volgende ochtend vertrokken we met z'n drieen en het was een leuke tocht. We stopten bij verschillende watervallen om lekker pootje te baden en foto'tjes te maken.
Phetchabun bleek toch best ver en tegen de avond kwamen we aan. De volgende dag gingen we weer ongeveer dezelfde route terug. Het was erg mooi want we kwamen in de bergen en hadden af en toe hele mooie vergezichten.
Het rijden aan de linker kant van de weg ging ons eigenlijk ook heel goed af, alleen ik ben wel een keer bijna aangereden door een auto die me inhaalde en me met die manouvre bijna van de weg afduwde. Dat was even schrikken, maar het was niet zo heel erg en we leven allemaal nog!

Vanaf Phitsanulok, zijn we verder noordelijk gereisd met de trein naar Lampang.
Op onze kaart en in onze Roughguide hadden we gezien dat er vlakbij Lampang een Elephant Conservation Centre was waar je op een olifant kon leren rijden voor 1 t/m 3 dagen. Toen ik erover las werd ik natuurlijk gelijk helemaal enthousiast omdat dat echt mijn kinderdroom is om op een olifant te rijden. We besloten uit te zoeken hoe het allemaal zat. De drie dagen cursus leek het interessantst omdat je dan echt een eigen olifant toegewezen krijgt die je leert berijden. We namen een kijkje op de website en we, maar vooral ik..., werden steeds enthousiaster.
Het bleek wel erg duur te zijn omdat we nu in het hoogseizoen zitten in omdat het gewoon niet niks is zo'n olifant.
Na redelijk wat dubben besloten we het toch te doen, omdat het echt een buitenkansje is en omdat ik het anders toch niet van me af kon zetten.
We meldden ons aan via de website, maar helaas kregen we 5 minuten later alweer een mailtje terug waarin stond dat de hele maand december al volgeboekt was en dat we dus pas in Januari er terecht konden.
We waren allebei erg teleurgesteld want we hadden ons net bij de prijs neergelegd en hadden ons er mentaal al helemaal op voorbereid, en toen bleek het opeens niet door te kunnen gaan. We zouden wel in Januari kunnen, maar we mogen maar tot de 7de van Januari in het land blijven en de cursus duurt van 4-6 jan.

Lampang bracht ons dus niet helemaal wat we ervan gehoopt hadden en dus besloten we met de trein door te reizen naar Chiang Mai.
We besloten naar een guesthouse te gaan wat Annemarije (die kennen we van kamp en die reist ook door Z.O-Azie) ons aangeraden had. Het is er i.d.d erg gezellig en er zijn veel backpackers. Hier besloten we even een paar dagen te blijven om bij te komen en te relaxen. Maar die olifanten zaten nog altijd in mijn hooft te tetteren en ik kon me er niet echt bij neerleggen dat we die kans gemist hadden.
Na veel gedenk en gebrainstorm hebben we nu alsnog een oplossing gevonden.
Voor Thailand heb je geen visum nodig, maar je mag vanaf dat je het land binnen komt maar 30 dagen blijven. Als we dus het land uitgaan en er weer inkomen krijgen we weer 30 dagen. Het bleek mogelijk te zijn om met een lokale bus naar de grens met Burma (Myanmar) te gaan, daar het land te verlaten, even op niemands land te zijn, en dan weer het land binnen te komen om zo weer 30 dagen te krijgen. We zitten nu al redelijk dicht in de buurt van die grens dus het is een kleine moeite. Het enige verschil met ons originele plan is dat we nu met kerst in het noorden zitten i.p.v in het zuiden, maargoed dat geeft niet zoveel, we hebben het hier in het noorden in ieder geval een stuk frisser dan in het Zuiden, dus kunnen we ons iets beter de kerstsfeer inbeelden.
Ik ben zelfs een beetje verkouden geworden van de lagere temperaturen en het scheen dat het in Chiang Rai (iets ten Noord-Oosten van Chiang Mai) zelfs gevroren heeft!!! Ik wist niet eens dat dat kon in een land als Thailand.

Hier in Chiang Mai zijn allerlei verschillende touristische uitstapjes te doen, maar wij vinden ze allemaal net iets te duur en hebben ook niet meer zoveel behoefte aan dat soort dingen omdat we al veel van de natuur hebben gezien op eigen gelegenheid en niet echt het idee hebben iets nieuws te gaan zien met zo'n trip.
Wat we wel gedaan hebben gisteren is een Cookery Course! Vooral Koen had erg veel zin om eens echt Thais te leren koken, en mij leek het ook erg leuk.
Gisteren hebben we dus een hele dag achter de wok gestaan en aan tafel gezeten om onze eigen gemaakte gerechtjes te verorberen.
Het is allemaal zo gemakkelijk en toch zo gigantisch lekker, nou kunnen we jullie eindelijk verassen met een echte thaise maaltijd als we terug komen (als we dan niet al alles vergeten zijn).

Morgen is Koentje jarig en wordt hij 23 jaren jong. Ik vind het niet gemakkelijk, want ik wil het graag met hem vieren, maar dat is lastig als je niet eens zelf een taart kunt bakken. Maargoed, het belangrijkste is dat het morgen gezellig zal zijn, en daar kan ik hopelijk wel een beetje voor zorgen.

Nou dat was het wel weer voor nu. Ik wens jullie hele fijne kerstdagen toe en hoop dat jullie af en toe nog even aan ons denken.

Veel liefs (natuurlijk ook dit keer weer van Koen),

Roos

• 21 December 2006 - 09:26

Marijke:

Inderdaad, plots was mijn bericht verzonden.Ik ben daarna volop beginnen schrijven maar toch niet verzonden omdat ik de eer aan papa liet om de nieuwigheden te vertellen. Vandaar mijn stilzwijgen. Maar dus om te vervolgen, één van de dagen wordt.... we hebben de kerstboom reeds gezet in de keuken en de reissouverniers er in gehangen. De snoep komt straks, moeten we nog halen. Gisteren hebben we Frederiks verjaardag gevierd, en je weet dat de jarige mag kiezen wat we eten. Hij had iets heel speciaals: Quiche met rotte kaas. Tja, rotte kaas waar vind je dat hé. We hebben enkel kaas met schimmel gevonden en hij vond het rot genoeg, dus eind goed al goed! Heb je de Thaisekeuken trukkendoos al kunnen inkijken? Ik hoop dat je tegen dat je terug komt de finesse toch nog weet om het ons door te vertellen, natuurlijk mét proeverijen. We gaan op stap, veel plezier morgen en tot mail.

Kujes, Marijke

• 21 December 2006 - 18:49

Kr=10:

Koen en Roos

Wij zijn blij dat alles zo goed verloopt. Hier is het de laatste dagen nogal triestig (mistig) weertje. Dus geniet er maar van. De lichtjes in de kerstboom en de vlammetjes van de kaarsjes maken alles wat aangenamer.

De examens van Kristien zijn afgelopen maar het resultaat is een vraagteken. We wensen Koen een aangename verjaardag!

Wij gaan vrijdag naar de slotshow van Els De Schepper, en zullen achteraf een glaasje drinken op jouw gezondheid!

Groetjes uit Schoten

• 22 December 2006 - 08:27

Siwan:

GOD JUL, Marry Christmas

• 22 December 2006 - 09:43

Erikske:

Koentje een zeer gelukkige verjaardag van petertje Erikske.Ik lees dat Roos geen taart kan bakken daar, in het voor ons verre Thailand,maar dit moet ze later in 2007 dan maar goedmaken.Ik zal vandaag uw financieên voor je verjaardag EN nieuwjaar wat aandikken zodat je daar in Thailand toch een feestje kunt bouwen.Vele kussen aan iedereen daar.
    Erik & Nadette uit het mistige Vlaanderen.

• 22 December 2006 - 10:15

Nadette:

Ook ne gelukkige van mij,we zullen die wel eens vieren aan zee!Hier is het net of de wereld vergaat:iedereen is drk,druk,druk...in de weer met alle winkels leeg te kopen,'tis oppassen om niet uit je schoenen gelopen te worden!Ik hoop dat jullie kunnen genieten van rust ver weg van de kerstdrukte hier.Wij genieten elke keer van jullie schrijfsels over je belevenissen ginder en dromen stiekem mee...
    Dikke zoenen van ons,de Teppe en Shouff hebben hun natste lik klaar en ik heb aan zee de vissen en de kikkers een feestblub zien maken voor
    "Jarig Koentje"

• 22 December 2006 - 15:59

Pipa:

Kinders,
    Fantastisch, het gaat goed met jullie. Koen een hele fijne verjaardag; knuffel.
    Roos, ik hoop dat het jullie lukt de olifanten cursus te volgen. Vergeet niet te vragen om de porselienkast oefening.
    Ons internet ligt er al een week uit. het is nu al laat en ik zit nog op school. Vanavond hebben we het paradijsspel. Gisteren hadden we een mooi kerstspel.
    Heel goed kerstdagen; doen jullie er nog iets voor?

Veel plezier!

Pipa

• 23 December 2006 - 13:56

Titi:

Mooie foto's, heerlijk verhaal om bij weg te dromen, mijn dag is weer goed! :) Wat fantastisch om zo te horen wat jullie allemaal doen, ik ben zo jaloers dat ik serieus aan het bedenken ben of er een mogelijkheid is dat jullie kan bezoeken. Desnoods een paar dagen achter het raam ;) Nee hoor, zover ga ik net niet, maar pieker ondertussen gestaag door.
    Wat gaaf als jullie op olifanten kunnen rijden zeg, dat is idd een droom die uitkomt voor Roos, dus dat zal het geld dan wel waard zijn, niet?
    Ik hoop dat jullie fijne feestdagen hebben, en ik hoop heel spoedig weer iets te horen!!!
    tang bung!

• 25 December 2006 - 12:58

Shos:

lieve roos en Koen!!!
    Wel van heel ver weg, maar bij deze toch een hele dikke kerstzoen!!
    heel veel liefs en ik schrijf je snel.
    shoshie

• 26 December 2006 - 14:40

Caroline:

Hey knuffelbeesten!!!!
    Ik kwam maar even een vrolijke kest wensen ! ik hoop dat jullie het samen gezellig hebben gemaakt maar daar twijfel ik niet aan. Koen, dit zal ook wel een verjaardag zijn geweest dat je nooit vergeten zal ;-)

Dikke kussen en tot lees

x

• 26 December 2006 - 16:09

Johan Kindt:

Terwijl Hilde zich te pletter werkt, maak ik er gebruik van om jullie iets van ons te laten horen.
    Allereerst merk ik dat jullie het erg goed stellen en daar ben ik heel blij om.
    Voor ik het vergeet: eerst nog een gelukkige verjaardag voor Koen en voor jullie samen de beste kerst- en nieuwjaarswensen.
    Hier in Antwerpen gaat alles zijn gangetje.Hilde heeft keihard gewerkt, eerst nog met het afronden van de show van Els De Schepper, maar de laatste dagen vooral in de zaak beneden. Laten we het er op houden dat er elke dag (heel) veel volk over de vloer komt en dat is al een hele tijd zo. Ook de kerstmenu's met Ken Peeters waren een groot sukses.
    Ikzelf stel het ook goed al kijk ik van op de zijlijn toe naar allemaal mensen die voorlopig harder moeten werken dan ik, behalve jullie natuurlijk. Maar ja, ik heb er eigenlijk al 40 jaar werken opzitten.
    Eerlijk is eerlijk, af en toe beginnen er momenten te komen dat we jullie hier een beetje missen.
    Ik wens jullie het allerbeste de volgende dagen en weken en wens jullie een bijzondere Thaïse jaarwisseling toe.